Textilfibrer

Textilfibrer:

Textilfibrer är själva materialet som alla garner är uppbyggda av. Av garnet framställs sedan tyger. Av garnet kan man antingen framställa vävda tygvaror eller Trikåtyg. Vävda tyger tillverkas genom att två trådsystem vävs samman och korsas under räta vinklar. Trikåtyg stickas. Det finns en rad olika trikåmaterial som Bouclétrikå, Charmeuse (varptrikå), Jersey, Lycra, Muddväv, Ribbstickad, Singeljersey (slätstickad), Interlock, Sweatshirttyg, Stretchfrotté, Trikåpiké och Velour (plysch).

Textilfibrer delas in i naturfibrer och konstfibrer.

Naturfibrer:

Det finns två olika sorters naturfibrer, de som kommer från växter (Växtfibrer) och de som kommer från djur (djurfibrer).

De vanligaste växtfibrerna är Bomull och Lin. Andra exempel på mindre förekommande växtfibrer är Hampa och Jute.

De vanligaste Djurfibrerna är Ull och Silke. Ull är hårbildningar av olika djur som t.ex. Får, Get, kanin och Alpacka.

Kaschmir, Alpacka och Angora är Ull av lite exklusivare och finare art. Silke kommer ifrån kokonger som silkesfjärilen spinner omkring sig när den är i larvstadiet.

Konstfibrer:

Konstfibrer är precis som namnet antyder konstgjorda fibrer. Det finns två sorters konstfibrer, Regenererade (regenatfibrer) och Syntetiska (syntetfibrer).

Regenatfibrer tillverkas vanligtvis av cellulosa som upplöses och sedan blir till fibrer. Viskos och Acetat är två exempel på Regenatfibrer.

Syntetfibrer tillverkas av syntetisk polyper som är en sammansättning av flera enkla ämnen. Syntetfibrer är som namnet antyder helt konstgjort. Grundmaterialet är i de flesta fall olja. Bland de vanligaste Syntetfibrerna är polyamid, akryl och polyester och elastan.

Sociala Medier